ΠαραγωγέςΟμάδαΔημοσιεύματα: Συνεντεύξεις: Συνέντευξη Ελευθεροτυπία 2000 – Επικοινωνία

 

 Πηγή: Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2001

 Συνέντευξη στη Βέννα Γεωργακοπούλου

 

Το  «Θεατρικό Εργοτάξιο» του Δήμου Σταυρούπολης  συνεχίζει να προσφέρει σε παιδιά και μεγάλους

 

Αναζητώντας τον καθηγητή Τρούμποτσκιν

 

 

Από την Κυριακή  και κάθε Κυριακή μεσημέρι στις 12  η ώρα το Δημοτικό Θέατρο Σταυρούπολης θα περιμένει τους μικρούς του φίλους για να τους θέσει το ερώτημα «Ποιος είναι ο καθηγητής Τρούμποτσκιν;». Πρόκειται για μια ακόμη παράσταση του «Θεατρικού Εργοταξίου», που βασίζεται σε κείμενο του Ρώσου συγγραφέα Δανιήλ Χαρμς. Μην ξεχνάμε την περσινή επιτυχία του με το θεατρικό του έργο «Ένα ταξίδι στη Βραζιλία»,που εκτός από τα παιδιά της Σταυρούπολης ενθουσίασε κοινό και κριτικούς όταν ταξίδεψε στο Φεστιβάλ των «Δυο Εθνών» στην Κολονία.

 

Η υπεύθυνη του «Θεατρικού Εργοταξίου» Ισαβέλλα Μαρτζοπούλου, πάντα με την πολύτιμη βοήθεια της μεταφράστριας του Δανιήλ Χαρμς από τα ρωσικά Μαρίας Τσαντσάνογλου, είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει τη γνωριμία των θεατρόφιλων της Θεσσαλονίκης με τον  παραγνωρισμένο Ρώσο  συγγραφέα. Η επόμενη παραγωγή της ομάδας, που προέκυψε από το Εργαστήρι Θεατρικής Αγωγής του Δήμου Σταυρούπολης, θα λέγεται «Φάκελος Χαρμς» και,  στηριζόμενη σε επιλεγμένα κείμενα του, θα είναι ένα είδος θεατρικού πορτρέτου του.

 

Ο Δανιήλ Χαρμς (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Δανιήλ Ιβάνοβιτς Γιουβάτσοφ) γεννήθηκε στην  Αγία Πετρούπολη το 1905. Ο πατέρας του ήταν πολιτικός και συγγραφέας και προσωπικός φίλος του Τσέχοφ. Ο Δανιήλ σπούδασε κινηματογράφο  στο Ινστιτούτο της Ιστορίας της Τέχνης, αλλά γρήγορα πολιτογραφήθηκε ποιητής απαγγέλλοντας έργα του σε πρωτοποριακές εκδηλώσεις ή δημοσιεύοντας τα σε ανθολογίες. Ήταν τα μόνα έργα του για μεγάλους που κατάφερε να δημοσιεύσει κατά τη διάρκεια της ζωής του.

 

Στην εξορία

 

Η συμμετοχή του στη λογοτεχνική και καλλιτεχνική ομάδα OBERIU , φουτουριστικών και φορμαλιστικών προσεγγίσεων, τον οδήγησε στο περιθώριο της καλλιτεχνικής ζωής σε μια σταλινική Σοβιετική Ένωση, που δεν ανεχόταν πειράματα και μοντερνισμούς. Αναγκάστηκε  να καταφύγει στην παιδική λογοτεχνία και εκεί να εξασκήσει το ανατρεπτικό ταλέντο του. Το 1931,όμως, συνελήφθη και εξορίστηκε στο Κουρσκ και παρ΄ όλο που επέζησε των μεγάλων εκκαθαρίσεων της δεκαετίας του ΄30 πέθανε το Φεβρουάριο του 1942 από ασιτία στο νοσοκομείο των φυλακών. Είχε θεωρηθεί για μια ακόμη φορά εχθρός του κράτους του, που εκείνη την εποχή πολεμούσε τους  Γερμανούς.

 

Έπρεπε να έρθει στην εξουσία ο Χρουστσόφ για να αποκατασταθεί.  Τα γραπτά του, όμως ξεπάγωσαν  και άρχισαν να εκδίδονται σε πυκνούς ρυθμούς, τόσο στη Ρωσία όσο και στο εξωτερικό, την περίοδο του Γκορμπατσόφ. Το θεατρικό του έργο για παιδιά «Ποιος είναι ο καθηγητής Τρούμποτσκιν;» ανήκει σ΄ αυτά, που χάρη στη ζωντάνια και τη  φρεσκάδα τους, συγκέντρωσαν γύρω τους το μεγαλύτερο ενδιαφέρον  μεταφραστών και σκηνοθετών.

 

 

Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Ισαβέλλας Μαρτζοπούλου, σκηνικά- κοστούμια-φωτισμούς του Χενγκ Βαν Λούνεν, ζωγραφική της Αγγελικής Κουρμουλάκη, μουσική από τους Αλέξανδρο  Ιωάννου (μαρίμπα) και Ιάσονα Ιωάννου (βιολοντσέλο).  Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Βιβή Κατσάνου, Στέργιος Μπαρές, Εύα Νικηφόρου, Θεοφανώ Οφλίδου, Δομηνίκη Παπαδοπούλου, Σοφία Τσαϊρίδου και Ιωάννης Τσιακμάκης. Είναι  όλοι απόφοιτοι του πρώτου κύκλου σπουδών του Εργαστηρίου Θεατρικής Αγωγής, που λειτουργεί στη Σταυρούπολη εδώ και  πέντε χρόνια.

 

Δεν  είναι και τόσο συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα ένα Δημοτικό Θέατρο να στηρίζεται σε θεατρική ομάδα που γεννήθηκε από τα σπλάχνα του.

 

«Δικοί μας καρποί»

 

«Η πορεία μας αυτά τα πέντε χρόνια που δουλεύουμε στο  δημοτικό πλαίσιο της Σταυρούπολης άρχισε να αποδίδει καρπούς. Δικές μας παραγωγές στο δικό μας Δημοτικό Θέατρο» λέει η Ισαβέλλα Μαρτζοπούλου. «Μέχρι τώρα  το  Δημοτικό  Θέατρο Σταυρούπολης λειτουργούσε κυρίως με ένα καθεστώς ποιοτικών θεατρικών μετακλήσεων. Η ιστορική εμπειρία, όμως, λέει ότι κανένα θέατρο δεν παράγει ιστορία χωρίς το δικό του θίασο. Δεν είναι δυνατόν να ταυτίζεται η έννοια του θεάτρου με το κτίριο!». Και δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει  και στα δυο ταμπλό. Κατευθύνοντας το Εργαστήριο Θεατρικής Αγωγής και σκηνοθετώντας το «Θεατρικό Εργοτάξιο».

 

Εκτός από  το «Ποιος  είναι ο καθηγητής Τρούμποτσκιν;» η ομάδα  του  Δήμου Σταυρούπολης παρουσίασε πριν από λίγο καιρό στο Ινστιτούτο Γκαίτε  Θεσσαλονίκης μια παράσταση πάνω σε κείμενα του Καρλ Βάλεντιν, την οποία σχεδιάζει να επαναλάβει. Θα συνεχίσει με μια παραγγελία  για το Φεστιβάλ «Θέσπις» του Κιέλου. Ένα μονόδραμα πάνω στη «Γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονυσίου Σολωμού. Μήπως είναι καιρός να κατέβει και στην Αθήνα το «Θεατρικό Εργοτάξιο»;